Om Slektsforum, ei kvinne fra bygda, helten fra Norgeshistoria og dugnadsarbeid i slekt- og historieforsking

 

På Slekt og Data sitt Slektsforum er det mange diskusjoner og mang en slektsgåte har funnet sin løsning. Alt dette er samlet og søkbart i databasen, så det er bare å lete, her er det slekthistorie fra kvar krik og krok i dette landet, ja fra resten av verden også. I dag går det meste av «slektsforskingen» fore seg på sosiale medier der ting kommer og går og forsvinner i den store mørke sekken. Kan nok finnes igjen, men kven orker sitte der på leting etter seg og sine.

Tilbake til Slektsforumet. Her ein dag dukka det opp et spørsmål om en kvinne, Berit Knudsdatter fødd ca. 1814 på Myrbostad i Fræna (Møre og Romsdal). Utflytta til Kristiansund og gift der. Det var det som var av opplysninger.

Vi skulle finne ut av denne kvinnens liv, hvem hun var gift med og kanskje kartlegge barneflokken etter henne. Det finnes mange kilder i arkivene, mye ligger nok «gjemt» på statsarkivene men heldigvis er nå veldig mye kommet på nett og der kan vi som sitter med dataverktøy rundt omkring kunne lete og gjøre felles dugnad.

Etter hvert begynner det å dukke opp interessante forslag som det nøstes videre på. En Berit født i Fræna dukker opp med riktig alder i flere folketellinger, etternavnet hennes er som regel skrevet Dreyer/Dreier/Drejer som vekker en del spørsmål og svar, gode svar. Fræna i dette tilfelle er «Vaagø sogn i Agerø Prestegjeld». Der er kirkebøkene borte i den perioden Berit skal være fødd.  Men heldigvis finnes det andre kilder. Aukra (tidligere Agerø) har en folketelling fra 1815 der en god kandidat dukker opp. Møre og Romsdal fylke, Aukra, Vågøy, Sandøy i Aukra, Statlig folketelling 1815. 

Der finner vi Berit søstrene Mari 8 år og Karen 5 år og foreldrene er Knud Jonsen og Ane Martha. Kirkebøkene er oppe og går igjen når Berit er i konfirmasjonsalder, og vi finner både en konfirmasjon som passer og utflytting til Kristiansund. Det dukker så opp et ekteskap i Kristiansund i 1836 som vi først er litt skeptisk til, da det er feil navn på faren til Berit, han skulle hete Knud Jonsen men presten har notert Knud Jacobsen. Men vi har lært at prester også skriver feil, og det måtte det være her også viser det seg når en får kryssjekke med andre kilder.

Vi møter mange utfordringer, og en av dem er de sterkt brannskadde kirkebøkene i Kristiansund. Vi finner fragment som vi kan sette sammen og bygge videre på. Og omsider dukker det også opp en forlovererklæring i 1847, sterkt brannskadd, men ikke verre enn at en får bekreftelse på at det vi har funnet henger i hop og vi kan fastslå at Beret fra Myrbostad ble gift i 1837 og som enke gifter seg på nytt et 10-år senere.

Vi kan da oppsummere historia om Beret, hennes menn og barn slik:

Berit Knudsdatter var fødd på Myrbostad i Fræna 7. januar 1814 med foreldre Knud Jonsen og hustru Ane Marta. Konfirmert i 1829 og er ført utflytta til Kristiansund i 1833. I 1836 gifter hun seg i Kristiansund med Anders Jonsn «fød paa Hitteren» 22 år. Anders er matros og de får sønnene

Knud Peder Andersen f. 23.feb. 1837. Han kommer til Trondheim og stifter familie der. (se folketelling 1865:

Men Berit bli snar enke. Anders skal ha omkommet i 1838. Han var med skipet Perlen som gikk ut fra Kristiansund 10. januar 1838 og som trolig forliste. Så finner vi igjen Berit Knudsdatter i kirkeboka i forlovererklæringer der hun som enke forlover seg med smed Marcus Mechlenborg Deyer. Forlovererklæringer nr. 16 (1846-1855), Forlovererklæringer 1847, Side 10, Se lenke tidligere.

Denne Marcus viser seg å være sønn av «Nicolay Peter Drejer "Drejer på stubben" (døpt 21. mars 1773 – død 29. april 1808) er en norsk offiser som ble et nasjonalt symbol etter sin innsats under krigen mot Sverige i 1808, og som hadde stor betydning for den nasjonale reisningen i andre halvdel av 1800-tallet». Kilde:  https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Nicolay_Peter_Drejer   

I Historiewiki (24.06.2019) står det: «Det er ikke kjent om Marcus etterlot seg barn». Den del av historia må nok endres.

Marcus var døpt som Marcus Mechblenburg i Tingvoll med fødselsdato 4. mars 1807. Han skal være født i Nesset (Eidsøra).

I januar 1842 har ungkar Marcus M. Dreyer døpt en jente Sara Bergitte med mor Pige Ragnild Simensdatter Berge fra Vaage.  Marcus Dreyer sitt første kjente barn har i 1865 kommet til Lurøy i Troms, gift med Hans C. Larsen, selveier og handelsmann. Paret har da i 1865 tre døtre og en sønn.

Marcus Mechlenburg Dreyer gifter seg i 1842 i Kristiansund med «Jomfru Hanna Oline Hagen 33 år», f. i Kristiansund med far Ole Hagen. I dette ekteskapet som ikke ble langvarig kjenner vi så langt ikke til barn og i 1847 gifter han seg altså med enken fra Fræna.

Beret og Marcus får et barn i 1848/49 som i den brente kirkeboka har mistet både navn og kjønn. Men dette barnet må være Henriette Dreyer som senere dukker opp i forskjellige kilder.  I 1865 er hun «logerende» 17 år hos Knud Andersen i Trondheim. Og denne Knud er halvbroren nevnt ovenfor her som var fødd i 1837. Henriette havner i Onsøy Østfold og der gift med Julius Johansen. Har 3 døtre i 1875. 

I 1854 får Beret og smedmester Marcus datteren Anne Catrine.  Fødte og døpte 1854, Side 76

Det ser ut som om det er ho som er pleiebarn, Anna 12 år hos Robert Bernhard Ofstad og Marie Ofstad f. Dreier i Kristiansund i 1865. I 1875 er hun tjenestepige hos Clara Graah i Kristiansund. I 1890 døper søsteren Nicoline (se senere) en sønn Rolf Nekolai i Bodø. Da er frøken Anna Dreier (Trondhjem) en av fadderne. Det er siste spor vi fant etter Anne Catrine. 

I følge ft. 1910 i Narvik er det født en Nicoline Petrine 3. juni 1858 i Kristiansund. Vi har ikke klart å finne dåpen til henne i de brannherja kirkebøkene i Kristiansund. Men Nicoline Petrine Dreyer er sammen med mora som tjenestepige i Kristiansund i 1865. I 1885 har Nicoline Petrine kommet til Trondheim og er tjenestepige hos legen A.C.Hartmann. Ikke mange år etterpå må ho ha giftet seg med Rasmus Andreas. Simonsen fra Eid i Nordfjord, og vi finner dem i 1891 i Bodø med 2 barn. I 1900 har familien blitt til 11, da de har 4 gutter og 5 jenter.  Ved ft. 1910 er de altså i Narvik og 6 av barna bor fortsatt hjemme.

Fattiglem, Smed Marcus Mechlenburg Dreyer dør med oppgitt alder 55 år i 1861 av ubekjent sykdom står det i kirkeboka. Smedmesteren har altså blitt fattiglem. Han har kanskje vært plaget av sykdom en tid. Hustru Beret lider også den skjebne å bli blant de fattige og er oppført som fattiglem/forsørges av fattigvesenet ved folketellingene i 1865, 1875, 1885 og 1891. Enke Beret Dreier dør 2. november 1898 

 Genene til Nicolay Peter Dreyer, helten fra 1808 som ga sitt liv for fedrelandet lever videre også gjennom sønnen Marcus og hans barn med Berit fra Fræna og kanskje gjennom hans «uekte» Sara Bergitte som trolig er den tjenestepige Sara B.D. Markusdatter som vi finn ved ft. 1865 i Lurøy Nordland 24 år født i Kristiansund. Senere har vi ikke funnet henne.

Mange flere lenker og detaljer om Beret og om Dreyer-familien kan vi finne i diskusjonen på Slektsforum. Lenke Der ligger det også en god del lenker til forskjellige kilder som jeg ikke har tatt med i denne oppsumeringen. 

 

 Lenketest:

Fra digitalarkivet 

Fra digitalarkivet skanna 

Fra avis