19. des, 2014

19.desember 2014

Litt om min lidenskap fotball og litt om aviser i dag. Fotball fra «Balløya» har jeg fra barndommen vært interessert i. Første tippekampen fra England kom i 1969. I kamp nr. 2 var Tottenham med, og det var en stor begivenhet. Tottenham ja, det er laget mitt og det har det vært i over 50 år, lenge før det var noe som hette tippekamp fra England. Det var nok en spesiell begivenhet som fikk meg glad i Spurs som er kallenavnet på klubben som ble starta i 1882. På 1950 og 60- tallet var det ikke så mange media å følge med i, og overskriftene var heller sparsom. Men jeg fikk da med meg at Tottenham gjorde det godt i ligaen og ble seriemester i 1960/61-sesongen. Og en dag i mai 1961 kunne jeg lese i Romsdal Folkeblad at et lite stykke om at Tottenham hadde tatt «the double», mestere både i liga og cup som det første laget på 1900-tallet. Klart dette gjorde inntrykk på en fotballinteressert guttunge. Stykket om denne bragden sitter fortsatt på netthinna føles det som. Siden har det vært Tottenham som har vært laget. Og i dag meldte jeg meg inn i Tottenhams Venner. Jammen på tide!

Romsdal Folkeblad ja. Det var avisa vi hadde her i huset. Skulle en følge med måtte en ha en avis, og den gang var avisene politiske, ikke tvil om hvilket parti avisene støttet, og de som betalte for avisene hadde nok også politiske sympatier deretter. Folkebladet var arbeiderpartiavis, noen holdt venstreavisa Romsdal Budstikke, og her i grenseland mot Sunnmøre var det også mange som holdt Sunnmørsposten som også var venstreavis.

Folkebladet kom med passasjerruta fra Vestnes. Den gikk morgen og kveld. I tillegg gikk det middagsbuss onsdag og lørdag. Om ingen skulle av med bussen ble avisa som regel kasta ut gjennom vinduet i fart og der sto vi å tok imot. Sjåførene Petter Liabø og Emil Nakken hadde denne ruta fast. Dei fulgte med, og om det ikke var folk hjemme og dårlig vær kunne avisa få seg en runde ekstra.

Romsdal Folkeblad gikk inn i 1987 og vi måtte over til konkurrenten Budstikka. Manglende konkurranse merka vi nå spesielt på lokalfotballen i lavere divisjoner der det etter hvert ble sørgelig dårlig dekning. Den må vi i dag få gjennom de små bygdeavisene som ikke er dagsaviser.

Engelsk fotball er det nettavisene som har overtatt. Og takk for det.