13. jun, 2015

13. juni 2015

Snart midtsommer i følgje almanakken, men sol og varme let vente på seg. Ja men det er ikke noe å syte over, sommeren kommer nok i år også.

Forrige lørdag var jeg på DIS-tur til Molde. Byvandring med Ola Gjendem som omviser. Det var en trivelig tur og vi lærte litt mer om byen vår som har vært samlingssted for oss romsdalinger i mange hundre år.  Vi fikk høre om hollenderne som kom hit rundt år 1600 for å kjøpe tømmer, og om de som fulgte skutene motsatt vei og slo seg ned i Holland. John Hollen har skrevet romaner om dette basert på historisk stoff. Vi fikk også høre om den første kineser i Molde og om den danske skuespilleren Lund som grunnla Romsdal Budstikke i 1843. Historia om finnen Johan Jervel som hadde blitt plukket opp under et skipsforlis og ble gift med byens rike enke var veldig interessant. Vi merker at byen og distriktet har hatt et stort og viktig innslag av utlendinger. Og da i tillegg til norske personligheter som forfatterne Bjørnson, Ibsen og Kielland med flere.

Bybranner var også tema. Og vi fikk høre om hvordan Ålesundsbrannen hadde blitt viktig for å få i gang handel, handverk og industri også i Molde. Bybrannen i Molde i 1916 da over 200 hus brann ned var også interessant tema. Det fikk meg til å huske min far som den gang var 7 år fortelle om denne hendelsen med himmelen som var farget rød langt der borte. Det hadde gjort et uutslettelig minne. Vi stoppet opp der brannen stoppet mot øst, og hvor det i dag klart viser et skille i byen med skille mellom trehus- og murstenbebyggelse. Bombinga og ødeleggelsen av byen i 1940 og kongens dramatiske flukt er også slikt som må være med på en slik byvandring, og Ola Gjendem skildret det glimrende. De mange kirkene som brann ned og spesielt historia om den praktfulle domkirka som kom opp etter krigen der den gamle ble bombet. 

Vi fikk også se det nye praktbygget Plassen og vi hadde omvisning på Aker Stadion med MFK-nestor John Hoem som kunnskapsrik forteller. Så gikk turen i buss til utsiktspunktet Varden og Vardestuen til en fortreffelig middag. En fantastisk dag i Molde der noen regnbyer ikke la noen demper på turen. Det ble også plass til et innslag med Jazz og så fikk vi servert en flaske av Syltes berømte ananasbrus, smaken av Molde. Hjertelig takk til DIS-Molde for framifra opplegg! Se også Oddvar Munro-Jenssen sin reiseskildring fra turen.

 

Turen fikk meg også til å reflektere litt over kommunereformen. Min mening er nå at min kommune Vestnes klarer seg best slik det er alene og kan samarbeide både mot nord og sør og ha et godt og oppegående kommunesentrum. Men skulle en sammenslåing tvinge seg igjennom så må vi ikke være i tvil om at vi skal søke samarbeid over fjorden. Det er dit de fleste ungdommer reiser og har reist på skole for å komme seg videre i livet, og det er jo i dette området rundt Romsdalsfjorden at vi alltid har hatt vår administrative og kulturelle tilhørighet. Og med fremtidens kommunikasjonsløsninger vil det også bli naturlig.  Jeg tror at om noen år så vil små moderne båter med elektriske motorer bli et vanlig supplement til bilen og da vil vi kunne boltre oss på fjorden med kort vei til alt vi har behov for. Slik vil det meste av dagens Romsdal bli et naturlig fellesskap.