13. apr, 2014

Søndag 13. april, Palmesøndag

I dag regner det og blåser, ja en riktig sur dag, men glimrende til inneaktivitet. De siste dagene har hjorten beitet rundt huset og i går dukket det en revunge opp rett utenfor kjøkkenvinduet, så det skjer jo litt her ute i ødemarka.

Jeg fikk lyst til å skryte litt av Kyrkjeblad for Vestnes som dukka opp i postkassa for et par dager sidan. Her var det mye godt stoff, også for en som ikke er av de ivrigste kirkegåerne. Flott foto på forsida av lokal fotograf og ellers også tiltalende layout. Men innholdet er nå det viktigste da. Stykket Faderen av Bjørnson er vel verdt å lese. Artikkelen om Gravminner er rett så interessant for en amatørslektsforsker. Her var det mye ukjent stoff å ta med seg. La merke til at DIS-Gravminner også var nevnt. En utrolig flott database som er verdt å avlegge et besøk. 

Så var det historia om Eidsvollmannen, Jens Stub, presten vår som drukna på Tresfjorden på veg til gudstjeneste i Tresfjordkirka. Dette skjedde høsten 5 år etter at han hadde vært med på å vedta grunnlova vår. Ei trist historie der også 5 rorskarer fra Vågstranda omkom. Messehakelen i Vestneskirka som feirer 300 års jubileum kjente jeg heller ikke til. Et flott klenodium som vi må se oss råd til å sette i presentabel stand. Til sist vil jeg nevne intervjuet med soknepresten vår som blir pensjonist 1. mai, det bør en få med seg!

Så takk til redaksjon og de som har bidratt med stoff. Jeg må huske på giroen på gåveabbonement som ligger ved.

I dag har jeg på Hanibalsiden lagt ut de 3 siste Hanibaler i distriktet som vi så langt vet om fødd før år 1700. Og ikke alle av disse var alltid så gudfryktig. Hanibal fra Yst-Eik i Vestrefjorden kom til Remkall på Otrøya. Litt om han her sitat:

 Hanibal Rømkalden idømt 8 riksdaler (inkludert motpartens saksomkostninger) for å ha beskyldt Aukra-presten Alexander Borch for å ha bannet! I selve dommen beskrives det hvordan Hanibal ankommer sterkt beruset (drukken) på Agerøens tiende bord (uten at det sies akkurat hvor dette foregår), og han banner og sverter og overfuser de tilstedeværende. Verst av alt, ikke bare banner han og forbanner andre, men Hanibal påstår altså at presten har bannet! Dette ser ut til å ha blitt dyrt fyllerør for Hanibal. Boten svarer omlag (basert på samtidige skifte-vurderinger i området) til verdien av 2 hester, eller nærmere 3 kyr.

Ha en fin påske.