6. apr, 2014

5. april 2014

Utvandrere i slekta.

Utvandringa på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet vet vi var stor. Og det var til Amerika de fleste reiste. Men i vår slekt så ser det ikke ut som utferdstrangen til det forjettede land var veldig stor.

Av slekta fra morfar og mormors side (Øyslekta) så ser jeg ingen nærslektet som utvandret. Bestemor Berit Anna fra Klauset hadde en morbror som reiste til Nord-Dakota i 1910, men Nils Elias Klauset kom heim igjen. Heller ikke på farfars side på Byrkjevoll var det stor utferdstrang . Men farmor, ho Elisabeth på Hauå med pikenavn Rekdal hadde to brødre som sa farvel til gamlelandet og dro over til Amerika. Det var Elias fødd i 1882 som i Amerika tok navnet Edward og giftet seg med en jente av russisk avstamming. John reiste først. Han fant seg ei jente med tyske foreldre. Dette er altså mine og mine søskenbarns grandonkler (gammelonkel også brukt som betegnelse her).

Om Elias viste jeg ikke anna enn at han ble gift med en Margaret og at de ikke skulle ha barn.

Jeg etterlyste han derfor på vårt utmerkedeDIS-slektsforum og fikk da litt mer kjennskap til ham. Spesielt kjekt var det at gravminne etter ham og kona dukka opp.

Mer om de to utvandrerne på denne siden

Bildet over er tatt på Veblungdnes av L. Sødahl og Sponland er enten av John eller Elias/Edward. Det kan kanskje noen hjelpe meg med?