29. des, 2013

29. desember 2013

Har ikkje helt gjort meg ferdig med årsskriftet for Vestnes Sogelag ennå. Romjula er fin til slik lesing. Merker meg at Ivar Brunvoll i sitt blad ”Udvikleren” gjengitt i årskriftet nevner to rekdalinger.

 

Først er det Knud Pedersen Rekdal som får utmerket attest av sokneprest Otto Teodor Krohg. ”Især udmærkede sig i denne Henseende den 14 aarige Knud Pedersen Rækdal af 11te Kreds. Levende staar for mig den Færdighed hvormed han fortalte….” .

 

Dette er Knut Pedersen frå Kristengarda fødd 1849. Han var første bruker på Resa (Dagreset) og bygde der både hus og løe. Så selger han Reset og flytter inn på kona Berit Eriksdatter sin farsgard på Ellingsetra i Fiksdal og bygger nye hus også der, det uten å ha skjøte på garden. Etter nokre år så flytter han igjen til Rekdal da han kjøpte Hauan. Og sannelig bygger han også hus her, ja vistnok naust, sommerfjøs og seterfjøs i tillegg. Knut selger Hauan til min farfar Johan Bjerkevoll i 1903 og flytter til Nakken i Fiksdal (Rasmes-Nakken) hvor han bygger seg kårhus på bruket til sønnen. Knut var bror til Lisbet Pedersdatter som også kom til Fiksdal, gift med Lars Eriksen. Ho var farmor til Knut Ellingseter, krigshelten som har fått en egen artikkel om sitt liv i dette årskriftet. Knut sin bror Kristen som tok over i Kristengarden på Rekdal giftet seg med Marit Eriksdatter Ellingseter, søster til Berit og Lars. Så her var det altså 3-dobbel søskenbytte!  

 

 

Den andre Rekdalingen som er nevnt i ”Udvikleren” er ”Dreng Ole Kristian Rækdal”

 

Brovoll skriver 10. april 1864: ”Forleden dræptes en Ulv paa Rækdal, ved at Dreng Ole Kristian Rækdal oppdaget den sovende i solskinnet bag en tue, og ihelslog den med sin øxe”.

 

Dette er Ole Kristian Olsen Rekdal frå Røsten på Rekdalsødegarden som med mot altså lurte seg inn på ulven. For 150 år siden var ulven en plage for husdyr også her, og folk var nok glade for alle som ble avlivet. Ole Kristian var fødd på Hellebostad i Sunnylven 15. september 1834. Ole-Kristian, foreldre og søsken kom til Rekdal ca 1852 og Ole-Kristian tok over plassen Røsten etter faren i 1864. Han gifter seg 19. mai 1879 med Erika Nilsdatter frå Midsundholmen. De fikk datteren Elen som kom på Rekdalsanden. Men før det hadde Ole-Kristian ”på laust” Olianna og Petter Olaus. Petter Olaus kom til ”Birkeland” Sø i Myrå.

Det var Ole-Kristian sin far Ole Hellbostad Rekdal (Røst-Ole) som gjorde den berømte handelen på Molde da han solgte Rekdalshesten for 5 dale.     

 

Med dette takker jeg alle som har fulgt med på siden min i 2013 og spesielt til de som har gitt fine tilbakemeldinger.  

Godt Nytt År